Zadania - stożek, walec pomocy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Czarlunia
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 30 maja 2017, 17:48
Płeć:

Zadania - stożek, walec pomocy

Post autor: Czarlunia »

1. Dany jest stożek o wysokości 16 cm i promieniu podstawy 8 cm. Płaszczyzna równoległa do podstawy stożka przecina ten stożek w odległości 3/4 wysokości od jego podstawy. Oblicz objętość mniejszej z brył powstałych z przecięcia stożka tą płaszczyzną.
2. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o polu 36√3. Objętość stożka jest równa: 
A) 36π B) 72√3 C) 36π√3 D) 72π√3
3. Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 4√2 i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45°. Pole powierzchni bocznej walca jest równe:
A) 8π B) 32π C) 16π D) 4π
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Zadania - stożek, walec pomocy

Post autor: kerajs »

Czarlunia pisze:1. Dany jest stożek o wysokości 16 cm i promieniu podstawy 8 cm. Płaszczyzna równoległa do podstawy stożka przecina ten stożek w odległości 3/4 wysokości od jego podstawy. Oblicz objętość mniejszej z brył powstałych z przecięcia stożka tą płaszczyzną.
\(h'=h- \frac{3}{4}h= \frac{1}{4}h\\
r'= \frac{h'}{h}r= \frac{1}{4} r\\
V=...\)
Czarlunia pisze:2. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o polu 36√3. Objętość stożka jest równa:
\(\frac{a^2 \sqrt{3} }{4}=36 \sqrt{3} \So a=...\\
r= \frac{a}{2}=...\\
h= \frac{a \sqrt{3} }{2}=....\\
V=...\)
Czarlunia pisze: 3. Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 4√2 i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45°. Pole powierzchni bocznej walca jest równe:
\(\frac{h}{4 \sqrt{2} } =\sin 45^{\circ} \So h=...\\
\frac{2r}{4 \sqrt{2} } =\cos 45^{\circ} \So r=...\\
P_b=...\)
ODPOWIEDZ