Przetopiona kula

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Przetopiona kula

Post autor: poetaopole »

Ołowianą kulę o promieniu 6 cm przetopiono na trzy takie, których długości promieni tworzyły ciąg geometryczny, a najmniejsza z nich miała promień 1. Oblicz pole powierzchni każdej z nich
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Znasz włąsnosci ciągu geometrycznego i wzór na powierzchnię kuli ? jeśli nie, to zajrzyj do tablic!
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

Coś tam słyszałem... nawet to policzyłem, ale DELTA wychodzi niewymierna, i to bardzo niewymierna. Spróbuj policzyć...
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

Może zmienimy promień kuli? co sądzisz? ... ale na ile?
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

Chyba wyjdzie dla promienia 7, tak?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

poetaopole pisze:Coś tam słyszałem... nawet to policzyłem, ale DELTA wychodzi niewymierna, i to bardzo niewymierna. Spróbuj policzyć...
we wzorze na objętość kuli też jest niewymierność :wink:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

dlatego napisałem: o BARDZO niewymiernym pierwiastku z delty, cokolwiek to oznacza :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(6^3 = 1 + q^3 + q^6\) rozwiązałeś już to :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

poetaopole pisze:dlatego napisałem: o BARDZO niewymiernym pierwiastku z delty, cokolwiek to oznacza :)
przy \(\sqrt[3]{}\)już tak jest :D przeliczyłem i wyszło z dokładnością do części setnych: 12,57 \(cm^2\), 73,59 \(cm^2\), 430,95 \(cm^2\) ale przez to spóźnię się na obiad :x
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

poetaopole pisze:Chyba wyjdzie dla promienia 7, tak?
Tak.Wychodzi \(q=\sqrt[3]{18}\) czyli promienie kolejnych kul to \(1,\sqrt[3]{18},\sqrt[3]{324}\)
I to się zgadza:
\(\frac{4}{3}\pi \cdot 7^3 =\frac{4}{3}\pi \cdot 1^3+\frac{4}{3}\pi \cdot \sqrt[3]{18} ^3+\frac{4}{3}\pi \cdot \sqrt[3]{324} ^3\),bo
\(7^3 =1^3+ \sqrt[3]{18} ^3+\sqrt[3]{324} ^3\),bo
\(343=1+18+324\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

ale \(\pi\) psuje znowu wszystko :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Co Ci psuje ?
Jak lewą i prawą stronę pomnożysz przez \(\frac{4}{3}\pi\) , to równość pozostanie.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

daj spokój już nikogo to nie interesuje
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ