stereometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mahidevran
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

stereometria

Post autor: mahidevran »

1. Wykaż, że objętość stożka jest mniejsza od szescianu dlugosci jego tworzacej.
2. Walec ma promień podstawy dlugosci r. W podstawie dolnej tego walca poprowadzono cięciwę AB odległa od środka podstawy o 1/2 r. Prostokąt ABCD jest przekrojem walca płaszczyzną rownoległą do jego osi i AB:BC=1:2 oraz AC= 4 pieriwastki z 15. Oblicz objetosc tego walca.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: stereometria

Post autor: radagast »

mahidevran pisze:1. Wykaż, że objętość stożka jest mniejsza od szescianu dlugosci jego tworzacej.
ScreenHunter_203.jpg
ScreenHunter_203.jpg (9.11 KiB) Przejrzano 1939 razy
należy pokazać , że
\(\frac{\pi}{3}r^2h<l^3\)

\(\frac{3}{\pi}> \frac{r^2}{l^2} \cdot \frac{h}{l}\)

czyli, że \(\frac{3}{\pi}>\sin^2 \alpha \cdot \cos \alpha\)

wystarczy teraz pokazać że funkcja \(f( \alpha )=\sin^2 \alpha \cdot \cos \alpha\) przyjmuje wartości mniejsze niż \(\frac{3}{\pi}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: stereometria

Post autor: eresh »

mahidevran pisze: 2. Walec ma promień podstawy dlugosci r. W podstawie dolnej tego walca poprowadzono cięciwę AB odległa od środka podstawy o 1/2 r. Prostokąt ABCD jest przekrojem walca płaszczyzną rownoległą do jego osi i AB:BC=1:2 oraz AC= 4 pieriwastki z 15. Oblicz objetosc tego walca.

\(|AC|^2=|AB|^2+|BC|^2\\
240=|AB|^2+4|AB|^2\\
|AB|=4\sqrt{3}\)



(\(0,5r)^2+(0,5|AB|)^2=r^2\\
r=4\\
|BC|=h\\
h=2|AB|\\
h=8\sqrt{3}\\
V=\pi\cdot 16\cdot 8\sqrt{3}\\
V=128\pi\sqrt{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ