Pole czworokąta w ostrosłupie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
DeceiverPL
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 14 gru 2016, 18:26
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Pole czworokąta w ostrosłupie

Post autor: DeceiverPL »

Dany jest ostrosłup ABCDS, którego podstawą jest kwadrat ABCD. Długość krawędzi podstawy jest równa długości krawędzi bocznej i jest równa a. Punkty E i F są środkami krawędzi CS i DS, odpowiednio. Oblicz pole czworokąta ABEF.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Masz więc trapez ABEF gdzie \(|AB|=a \wedge |EF|= \frac{a}{2} \wedge |AF|=|BE|= \frac{a \sqrt{3} }{2}\)
Pewnie dalej już sobie poradzisz.
ODPOWIEDZ