1) Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka o promieniu podstawy r i tworzącej l, gdy: a)r=6, l=10.
2)Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka , którego kąt rozwarcia równy jest 60 stopni, a tworząca ma długosc 100.
stożek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(h\) - wysokość (h>0)
\(r\) - promień podstawy (r>0)
\(\{h+r=7\\ \frac{1}{3} \pi r^2h=16\pi\)
\(\{h+r=7\\ r^2h=48\)
Liczysz h i r
potem tworzącą z Pitagorasa
Pole boczne ze wzoru
pole przekroju to
\(P= \frac{2rh}{2}\) czyli \(P=rh\)
\(r\) - promień podstawy (r>0)
\(\{h+r=7\\ \frac{1}{3} \pi r^2h=16\pi\)
\(\{h+r=7\\ r^2h=48\)
Liczysz h i r
potem tworzącą z Pitagorasa
Pole boczne ze wzoru
pole przekroju to
\(P= \frac{2rh}{2}\) czyli \(P=rh\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.