Objętość stożka optymalizacja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bialozor7
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 17 wrz 2017, 14:06
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Objętość stożka optymalizacja

Post autor: Bialozor7 »

Objętość stożka o danej tworzącej długości a jest jego funkcją wysokości. Zbadać i naszkicować wykres tej funkcji, oraz obliczyć jej największą wartość .

Z moich obliczeń V= \(\frac{1}{3} \pi h \cos ^2 \alpha / \frac{h^2}{1-cos^2 \alpha }\)
Ale wygląda to na tyle źle do optymalizowania że podejrzewam że popełniłam gdzieś błąd, tylko gdzie?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No pewnie , że źle ! Po co do tego mieszasz trygonometrię ?
\(P(h)= \frac{1}{3} \pi \left( a^2-h^2 \right) h\) i już :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Wykres dla a=2:
ScreenHunter_1995.jpg
ScreenHunter_1995.jpg (21.49 KiB) Przejrzano 1599 razy
największa wartość dla \(h= \frac{a \sqrt{3} }{3}\)
Bialozor7
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 17 wrz 2017, 14:06
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Bialozor7 »

No przecież, po co ja to liczyłam! dziękuję :D
ODPOWIEDZ