Zadanie 32 z próbnej matury podstawowej z Opernem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Zadanie 32 z próbnej matury podstawowej z Opernem

Post autor: Januszgolenia »

Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny o dolnej podstawie ABC i górnej \(A_1B_1C_1\). Przekątna sciany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt \(60^0\). Pole ściany bocznej graniastosłupa jest równe \(2 \sqrt{3}\). Oblicz pole trójkąta \(ABC_1\).
W rozwiązaniu prezentowanym przez Operon jest wynik \(\sqrt{15}\).
Mnie się wydaje, że powinien być wynik \(\frac{ \sqrt{15} }{2}\)
Kto ma rację?
beata1111
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 23 kwie 2012, 07:41
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: beata1111 »

Też mi się wydaje, że jest błąd w odpowiedzi
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

Mi też wyszło \(\frac{\sqrt{15}}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ