objętość ostrosłupa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lola
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 20 lut 2010, 17:23

objętość ostrosłupa

Post autor: Lola »

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o długości a i kącie między ramionami 2 \alpha Spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu wpisanego w podstawę, a ściany boczne ostrosłupa są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem \beta Wyznacz objętość ostrosłupa.

zaczęłam od obliczenia boku trójkąta w podstawie który nie jest równoramienny (z twierdzenia cosinusów) nie wiem czy dobrze i nie wiem co dalej...
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Lola
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 20 lut 2010, 17:23

Post autor: Lola »

dzięki, ale jeszcze nie rozumiem,
Jak obliczyć, że Podstawa trójkąta równoramiennego to 2a sin\alpha ??
jaki wzór na pole trójkąta zostały użyty w pierwszej części równania? z poza karty wzorów?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(x\)-podstawa
\(sin\alpha= \frac{ \frac{1}{2} x}{a} \Rightarrow x=2a sin\alpha\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ