Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, którego przekątna o długości d
tworzy z wysokością kąt \(\alpha\) . Wyprowadź wzór na objętość walca. Oblicz ją dla \(d= 8 \sqrt{2} i \alpha =60 \circ\)
objętosc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6584
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(h\) - wysokość walca i jednocześnie bok prostokąta
\(2\pi r\) - obwód podstawy i jednocześnie bok prostokąta
\(d\) - przekątna prostokąta
Wyznaczam \(h\)
\(cos\alpha= \frac{h}{d}\)
\(h=d cos\alpha\)
Wyznaczam \(r\)
\(sin\alpha= \frac{2\pi r}{d}\)
\(r= \frac{d sin\alpha}{2\pi}\)
Wyznaczam \(V\)
\(V=\pi r^2h\)
\(V=\pi (\frac{d sin\alpha}{2\pi})^2 d cos\alpha\)
\(V= \frac{d^3sin^2\alpha cos\alpha}{4\pi}\)
\(2\pi r\) - obwód podstawy i jednocześnie bok prostokąta
\(d\) - przekątna prostokąta
Wyznaczam \(h\)
\(cos\alpha= \frac{h}{d}\)
\(h=d cos\alpha\)
Wyznaczam \(r\)
\(sin\alpha= \frac{2\pi r}{d}\)
\(r= \frac{d sin\alpha}{2\pi}\)
Wyznaczam \(V\)
\(V=\pi r^2h\)
\(V=\pi (\frac{d sin\alpha}{2\pi})^2 d cos\alpha\)
\(V= \frac{d^3sin^2\alpha cos\alpha}{4\pi}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.