ostrosłup- pole powierzchni bocznej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tomek205
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 13 mar 2010, 15:52

ostrosłup- pole powierzchni bocznej

Post autor: tomek205 »

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędzie boczne mają długość \(5\), a kąt płaski ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę \(45\) stopni. Ile wynosi pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa?

Kąt płaski to chyba ten przy wierzchołku ściany bocznej. W odpowiedziach mam że powinno wyjść \(25 \sqrt{2}\), ale nie wiem jak do tego dojść
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(k=5\) - krawędź boczna
Trzeba zastosować wzór na pote trójkąta z sinusem (\(P= \frac{1}{2} absin\alpha\))
\(P_b=4 \cdot \frac{1}{2}k^2sin 45^o\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
tomek205
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 13 mar 2010, 15:52

Post autor: tomek205 »

dziękuję :)
ODPOWIEDZ