pole boczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

pole boczne

Post autor: snowinska91 »

Siatka ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest przedstawiona w załączniku. pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa jest równe?
Załączniki
11123.jpg
11123.jpg (5.84 KiB) Przejrzano 1456 razy
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Pole trójkąta równoramiennego o ramionach 4 i kącie 45 stopni...
\(P_{boczne}=6 \cdot \frac{1}{2} \cdot 4 \cdot 4 \cdot sin 45^o=48 \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2}=24 \sqrt{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ