ostrosłup prawidłowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 127
- Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
- Podziękowania: 122 razy
ostrosłup prawidłowy
Siatka ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy a=2√2 jest przedstawiona na rysunku. Oblicz pole powierzchni całkowitej.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 127
- Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
- Podziękowania: 122 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Każda z trzech ścian bocznych jest trójkątem prostokątnym o przeciwprostokątnej a.
Przyprostokątne oznaczam b.
\(b^2+b^2=a^2\\2b^2=a^2\\b^2= \frac{a^2}{2}\)
Pole trójkąta prostokątnego:
\(P= \frac{1}{2}b \cdot b= \frac{1}{2}b^2= \frac{1}{2} \cdot \frac{a^2}{2}= \frac{a^2}{4}\)
Pole podstawy:
\(P_p= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}\)
Pole powierzchni ostrosłupa:
\(P_{ostrosłupa}=3 \cdot \frac{a^2}{4}+ \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}\)
Wstawisz \(a=2 \sqrt{2}\;\;\;czyli\;\;\;\;a^2=8\\P_{ostrosłupa}= \frac{3 \cdot 8}{4}+ \frac{8 \sqrt{3} }{4}=6+2 \sqrt{3}\)
Przyprostokątne oznaczam b.
\(b^2+b^2=a^2\\2b^2=a^2\\b^2= \frac{a^2}{2}\)
Pole trójkąta prostokątnego:
\(P= \frac{1}{2}b \cdot b= \frac{1}{2}b^2= \frac{1}{2} \cdot \frac{a^2}{2}= \frac{a^2}{4}\)
Pole podstawy:
\(P_p= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}\)
Pole powierzchni ostrosłupa:
\(P_{ostrosłupa}=3 \cdot \frac{a^2}{4}+ \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}\)
Wstawisz \(a=2 \sqrt{2}\;\;\;czyli\;\;\;\;a^2=8\\P_{ostrosłupa}= \frac{3 \cdot 8}{4}+ \frac{8 \sqrt{3} }{4}=6+2 \sqrt{3}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
A może choć troszkę udziału własnego:
powierzchnia tego ostrosłupa składa się z
trójkąta równobocznego o boku \(2 \sqrt{2}\) no to jego pole wynosi...
i trzech trójkątów prostokątnych równoramiennych czyli w sumie 1,5 kwadratu o przekątnej \(2 \sqrt{2}\) czyli boku...
Reasumując pole tego ostrosłupa wynosi...
powierzchnia tego ostrosłupa składa się z
trójkąta równobocznego o boku \(2 \sqrt{2}\) no to jego pole wynosi...
i trzech trójkątów prostokątnych równoramiennych czyli w sumie 1,5 kwadratu o przekątnej \(2 \sqrt{2}\) czyli boku...
Reasumując pole tego ostrosłupa wynosi...