Przekrój ostrosłupa, w wyniku czego powstaje pięciokąt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Przekrój ostrosłupa, w wyniku czego powstaje pięciokąt

Post autor: poetaopole »

Jeszcze raz zadanie sprzed 5 lat:
Wszystkie krawędzie prawidłowego ostrosłupa czworokątnego mają długość a. Oblicz pole przekroju płaszczyzną poprowadzoną przez środku dwóch sąsiednich krawędzi podstawy i środek wysokości ostrosłupa.
Oprzyjmy się na rysunku sporządzonym przez RADAGASTA, który wydaje się całkiem OK: viewtopic.php?f=21&t=32803.
Niestety, jego odpowiedź jest błędna. Powinno wyjść: \(\frac{5a^{2} \sqrt{2} }{16}\). Mógłby ktoś wskazać i poprawić jego błąd? Osobiście na przykład nie bardzo wiem, jak on obliczył długość PU.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

przeczytaj uważnie co napisał maweave ( w cytowanej przez Ciebie rozmowie) . On miał rację, ja się tam pomyliłam. \(PT= \frac{a}{4}\). Tam wszystko jest napisane. Wystarczy przeczytać.
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

Dziękuję. Postaram się skupić, o co nie jest łatwo w ten upał - na działce mam 32 st. teraz :)
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

Radagast, wytłumaczysz mi, jak policzyłeś PU? Dziękuję... Siedzę i siedzę... wpatruję się w ten rysunek jak sroka w kość i nie umiem tego dostrzec
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Popatrz na trójkąt DBS (najlepiej narysuj go sobie "na płasko", wraz z odcinkiem PU) (U jest oczywiście środkiem odcinka OB).... Oczywiste ? :)
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

Oczywiste, że oczywiste :) dziękuję.
ODPOWIEDZ