walce

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wiolcia434
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 99
Rejestracja: 07 sty 2010, 23:04

walce

Post autor: wiolcia434 »

Prostokat ABCD obracajac sie˛ wokół boku AB, zakreslił walec w1.Ten sam prostokat obracajac sie˛ wokół boku AD, zakreslił walec w2. Otrzymane walce maja˛ równe pola powierzchni
całkowitych. Wykaz, ze prostokat ABCD jest kwadratem.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Oznaczyłam: |AB|=a, |AD|=b
\(P_1=2\pi\cdot\ b(a+b)\\P_2=2\pi\cdot a(a+b)\\2\pi\cdot\ a(a+b)=2\pi\cdot\ b(a+b) \Rightarrow a=b\)
ODPOWIEDZ