równanie okręgu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
równanie okręgu
Naszkicuj zbiór punktów płaszczyzny, których obie współrzędne są nieujemne i spełniają warunek: \((x - [x])^{2} + (y - [y])^{2} = 1\).
Na pewno odrzucam sytuacje \(x = y = 0\) oraz \(x,y \in Z \wedge x = y\), bo wtedy mamy sprzeczność. Wiadomo też, że punkty będą leżały tylko w I ćwiartce.
Wymyśliłem takie coś:
wprowadziłem zmienne \(a, b \in (0, 1)\) i rozwiązywałem tak
\((x + a - [x + a])^{2} + (y + b - [y + b])^{2} = 1 \Leftrightarrow a^{2} + b^{2} = 1\)
Widać, że a, b muszą być liczbami niewymiernymi.
Ma ktoś pomysł co dalej ?
Wymyśliłem takie coś:
wprowadziłem zmienne \(a, b \in (0, 1)\) i rozwiązywałem tak
\((x + a - [x + a])^{2} + (y + b - [y + b])^{2} = 1 \Leftrightarrow a^{2} + b^{2} = 1\)
Widać, że a, b muszą być liczbami niewymiernymi.
Ma ktoś pomysł co dalej ?