Nowa era zad14 zest8 ostrosłup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
differrus
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 08 sie 2016, 11:51
Podziękowania: 4 razy

Nowa era zad14 zest8 ostrosłup

Post autor: differrus »

Witam !
Mógłby ktoś w międzyczasie rozwiązać mi poniższe zadanko ? Wydaje się proste, jednak wynik wychodzi mi kompletnie inny niż w odpowiedziach :/

Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ABCS jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60. Krawędź podstawy ABC ma długość a. Wyznacz pole przekroju ostrosłupa ABCS płaszczyzną zawierającą krawędź podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem 45.



Skoro ostrosłup jest prawidłowy trójkątny to spodkiem wysokości jest punkt przecięcia dwusiecznych/wysokości prawda ? :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Nowa era zad14 zest8 ostrosłup

Post autor: kerajs »

differrus pisze: Skoro ostrosłup jest prawidłowy trójkątny to spodkiem wysokości jest punkt przecięcia dwusiecznych/wysokości prawda ? :)
Tak, i dzieli je (wysokości/dwusieczne,symetralne podstawy) w stosunku 2:1.

Niech wysokość przekroju wynosi H. Wtedy w trójkącie zawierającym tę wysokość wysokość podstawy i fragment krawędzi bocznej mam z tw. sinusów :
\(\frac{H}{\sin 60^{\circ}}= \frac{ \frac{a \sqrt{3} }{2} }{\sin \left( 180^{\circ}- 60^{\circ}- 45^{\circ}\right) }\\
\frac{H}{ \frac{ \sqrt{3} }{2} } = \frac{ \frac{a \sqrt{3} }{2} }{ \frac{ \sqrt{6} + \sqrt{2} }{4} } \\
H= \frac{3 \sqrt{2}( \sqrt{3} -1)a }{4}\)

Pole przekroju to:
\(P= \frac{1}{2}aH=\frac{3 \sqrt{2}( \sqrt{3} -1)a^2 }{8}\)
differrus
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 08 sie 2016, 11:51
Podziękowania: 4 razy

Post autor: differrus »

Popsuł siię latex chyba, bo wyświetla mi tylko [math]
ODPOWIEDZ