Stereometria.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kolegapitagorasa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 18 mar 2017, 09:21
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Stereometria.

Post autor: kolegapitagorasa »

W ostrosłup prawidłowy czworokątny wpisano sześcian tak, że jego cztery wierzchołki należą do wysokości ścian bocznych ostrosłupa, a pozostałe do płaszczyzny podstawy. Oblicz stosunek objętości ostrosłupa do objętości sześcianu jeżeli kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy jest równy α .

Z góry dziękuję za pomoc. 8)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\frac{ \frac{1}{3}b^2h }{a^3}= \frac{ \frac{1}{3}b^2 \cdot b\tg \alpha }{a^3}= \frac{ \frac{1}{3}b^3 \tg \alpha }{a^3}= \frac{ \frac{1}{3}(a(\ctg \alpha + \frac{ \sqrt{2} }{2}) )^3\tg \alpha }{a^3}=
\frac{ (\ctg \alpha + \frac{ \sqrt{2} }{2} )^3\tg \alpha }{3}\)
kolegapitagorasa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 18 mar 2017, 09:21
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: kolegapitagorasa »

Dziękuję wszystko się zgadza. :)
ODPOWIEDZ