w graniastosłupie prawidłowym trójkatnym.. Wykaż że

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
widelec9
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 kwie 2017, 19:36

w graniastosłupie prawidłowym trójkatnym.. Wykaż że

Post autor: widelec9 »

w graniastosłupie prawidłowym trójkatnym przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią boczną kąt o mierze \(\beta\). Miara kąta nachylenia tej przekątnej do sąsiedniej ściany bocznej graniastosłupa jest równa alfa. Wykaż że\(\tg \alpha = \frac{ \sqrt{3} \tg \beta }{ \sqrt{4+ \tg^2 \beta } }\)
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

Mamy graniastosłup ABC DEF, \(a\) - długość boku podstawy, \(h\) - wysokość gran.

rzut prostokątny F na ścianę ABED to będzie punkt M który jest środkiem krawędzi DE

Kąt \(\alpha\) to będzie kąt MAF

\(\tg \alpha = \frac{FM}{MA} = \frac{\frac{a\sqrt{3}}{2} }{\sqrt{h^2 + \frac{a^2}{4} }} = \frac{\frac{\sqrt{3}}{2} }{\sqrt{\frac{h}{a} + \frac{1}{4} } }\)

\(\frac{h}{a}\) wyznaczymy z trójkąta DAF

\(\cos \beta = \frac{h}{\sqrt{a^2+h^2}} = \frac{1}{\sqrt{ \frac{a}{h} + 1}}\)

\(\cos^2 \beta = \frac{1}{ \frac{a}{h} +1}\)

z tego \(\frac{h}{a} = \frac{\cos^2 \beta}{1 - \cos^2 \beta}\)

\(\tg^2 \beta = \frac{1 - \cos^2 \beta}{\cos^2 \beta} = \frac{a}{h}\)

\(\tg \alpha = \frac{\frac{\sqrt{3}}{2} }{\sqrt{\frac{h}{a} + \frac{1}{4}} } = \frac{\frac{\sqrt{3}}{2} }{\sqrt{\frac{1}{\tg^2 \beta} + \frac{1}{4} } } = \ldots\)
ODPOWIEDZ