Kąt rozwarcia stożka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kąt rozwarcia stożka
Kąt rozwarcia stożka ma miarę 120 stopni, a tworząca tego stożka ma długość 6. Oblicz pole całkowite i objętość tej bryły.
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
Jeśli weźmiesz przekrój pionowy tego ostrosłupa, a następnie weźmiesz jego połowę to \(\sin 60\) będzie równe stosunkowi promienia do tworzącej, a \(\cos 60\) będzie równe wysokości do tworzącej. Jak wyliczysz wartości wysokości i promienia w podstawie, to obliczysz pole i objętość.
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek