Byłbym niesamowicie wdzięczny za rysunek i rozwiązanie tego zadania,
z góry dziękuję
Przekrój
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Największy kąt między podstawą a przekrojem będącym trójkątem jest sytuacja gdy trzecim wierzchołkiem przekroju jest wierzchołek górnej podstawy.
\(\ctg \alpha = \frac{ \frac{10 \sqrt{3} }{2} }{17} \So \alpha \approx 63^{ \circ } 0'16''\)
Stąd szukany całkowity kąt to \(64^{ \circ }\)
Co do przekroju to polecam zajęcia praktyczne z jabłkami albo ziemniakami. Wytnij sobie graniastosłup trójkątny i sprawdź jakie będą jego przekroje.
\(\ctg \alpha = \frac{ \frac{10 \sqrt{3} }{2} }{17} \So \alpha \approx 63^{ \circ } 0'16''\)
Stąd szukany całkowity kąt to \(64^{ \circ }\)
Co do przekroju to polecam zajęcia praktyczne z jabłkami albo ziemniakami. Wytnij sobie graniastosłup trójkątny i sprawdź jakie będą jego przekroje.