Przekrój w sześcianie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Przekrój w sześcianie

Post autor: franco11 »

Na sześcianie ABCDEFGH o krawędzi 12 oznaczono na krawędzi AB punkt X taki że AX=4, XB=8 oraz na krawędzi BC punkt Y taki że BY=8, YC=4. Oblicz obwód pięciokąta który jest przekrojem sześcianu i płaszczyzny przechodzącej przez punkty H, X, Y.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(|XY|=8 \sqrt{2} \\
|XX'|=|YY'|= \sqrt{4^2+( \frac{12}{4} )^2}=5\\
|HX'|=|HY'|= \sqrt{12^2+( 12-\frac{12}{4} )^2}=15\\
obw=40+8 \sqrt{2}\)
ODPOWIEDZ