kula

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaja222
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 04 mar 2017, 19:56
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

kula

Post autor: kaja222 »

Jedna kula ma objetość 27 razy wiekszą od drugiej Wtedy stosunek obwodu wielkiego koła dużej kuli do obwodu wielkiego koła małej kuli wynosi
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\frac{4}{3}\pi R^3=27\cdot \frac{4}{3}\pi r^3\\
R^3=(3r)^3\\
R=3r\)


\(\frac{L_1}{L_2}=\frac{2\pi \cdot R}{2\pi r}=\frac{3r}{r}=3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ