walec

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaja222
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 04 mar 2017, 19:56
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

walec

Post autor: kaja222 »

1.Pole powierzchni bocznej walca o promieniu podstawy 5 i wysokosci 8 jest równe

2.Pole podstawy walca jest równe 9pi a pole osiowego wynosi 24.Zatem objętość walca wynosi
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: walec

Post autor: eresh »

kaja222 pisze:1.Pole powierzchni bocznej walca o promieniu podstawy 5 i wysokosci 8 jest równe
\(P_b=2\pi\cdot 5(8+5)=130\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: walec

Post autor: eresh »

kaja222 pisze:
2.Pole podstawy walca jest równe 9pi a pole osiowego wynosi 24.Zatem objętość walca wynosi

\(\pi r^2=9\pi\\
r=3\)



\(\frac{1}{2}\cdot 2r\cdot h=24\\
rh=24\\
3h=24\\
h=8\)



\(V=\pi\cdot 9\cdot 8=72\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ