Zadanie z graniastosłupem prawidłowym trójkątnym

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sekhara
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 04 mar 2017, 16:32
Płeć:

Zadanie z graniastosłupem prawidłowym trójkątnym

Post autor: Sekhara »

W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość a. Przekątna ściany
bocznej tworzy z drugą ściana boczną kąt alfa. Wyznacz objętość graniastosłupa.

Prawidłowa odpowiedź to:
\(\frac{a3 √3(3 − 4 sin2 alfa)}{8 \sin \alpha }\)

Proszę o dokładne rozwiązanie zadania, i nie odsyłanie mnie do zadań podobnego typu, gdyż zadanie z gotowymi danymi rozwiązuje się zupełnie inaczej :(
Sekhara
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 04 mar 2017, 16:32
Płeć:

Post autor: Sekhara »

Już sobie poradziłam :D
ODPOWIEDZ