Pole powierzchni

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ala1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50

Pole powierzchni

Post autor: ala1234 »

Znajdz pole powierzchni walca ktorego pole powierzchni bocznej jest rowne Pb i ktorego przekrojem osiowym jest kwadrat
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(P_b=2\pi\ rH\\2r=H\\4\pi\ r^2=P_b\\2\pi\ r^2=\frac{1}{2}P_b\\P_c=2\pi\ r^2+P_b\\P_c=\frac{3}{2}P_b\)
ala1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50

Post autor: ala1234 »

dziekuje ci bardzo ratujesz mi zycie
ODPOWIEDZ