Walec

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wiolcia434
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 99
Rejestracja: 07 sty 2010, 23:04

Walec

Post autor: wiolcia434 »

W pojemniku o kształcie walca o promieniu podstawy R = 8 umieszczono dwie kule o
promieniu r = 5, w ten sposób, z˙ e sa˛ do siebie styczne i kaz˙da z nich dotyka powierzchni
bocznej walca, jak na rysunku. Jaka co najmniej musi by´c wysoko´s´c pojemnika, aby kule
całkowicie si˛e w nim mie´sciły. Oblicz obj˛eto´s´c tego walca.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

\(H=2r+h
r=5
R=8
(2r)^2=h^2+[2(R-r)]^2
100=h^2+36
h=8
H=18\)
wiolcia434
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 99
Rejestracja: 07 sty 2010, 23:04

Post autor: wiolcia434 »

co to jest h i co to za równianie w 4 linijce rozwiąnia?
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

h - rzut odległości środków kul na wysokość walca
4 linijka - twierdzenie Pitagorasa
ODPOWIEDZ