graniastosłup - oblicz objętość i pole

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dumka50
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 26 sty 2010, 19:00

graniastosłup - oblicz objętość i pole

Post autor: dumka50 »

Suma długości krawędzi graniastosłupa prawidłowego czworokąta wynosi 60 cm. Krawędź podstawy ma długość 4 cm. Oblicz objętość i pole powierzchni tego graniastosłupa. Z góry dziękuję.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

W graniastosłupie tym jest 8 krawędzi podstawy i 4 krawędzie boczne. Czyli:
\(8\cdot4+4H=60\\4H=60-32\\4H=28\\H=7cm\)

Objętość:
\(V=4^2\cdot7=112cm^3\)

Pole powierzchni:
\(P_p=2\cdot4^2+4\cdot4\cdot7=144cm^2\)
ODPOWIEDZ