objętość ostrosłupa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
objętość ostrosłupa
Ostrosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i środek przeciwległej krawędzi bocznej. Kąt nachylenia tej płaszczyzny do podstawy jest równy 30 stopni, a pole otrzymanego przekroju jest równe 4 dm. Oblicz objętość ostrosłupa.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(\frac{a \cdot 2h}{2}=4\) czyli \(ah=4\)
z trójkąta SPQ (który jest 30,60,90) wynika że \(\frac{a \sqrt{3} }{6}+\frac{a \sqrt{3} }{6}=h \sqrt{3}\) czyli \(a=3h\)
No to mamy układ równań : \(\begin{cases}ah=4\\a=3h \end{cases}\)
... dalej sam (a) (możesz pytać o szczegóły )
Z treści zadania wynika , że z trójkąta SPQ (który jest 30,60,90) wynika że \(\frac{a \sqrt{3} }{6}+\frac{a \sqrt{3} }{6}=h \sqrt{3}\) czyli \(a=3h\)
No to mamy układ równań : \(\begin{cases}ah=4\\a=3h \end{cases}\)
... dalej sam (a) (możesz pytać o szczegóły )