Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
inter
- Czasem tu bywam

- Posty: 113
- Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Post
autor: inter » 07 sty 2017, 09:54
Podstawą graniastosłupa trójkątnego prostego ABCA1B1C1 jest trójkąt równoramienny ABC
w którym |AB|=|AC|=a. Przekrój graniastosłupa płaszczyzną AB1C1 tworzy z podstawą kąt α.
Obliczyć objętość i pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa.
-
radagast
- Guru

- Posty: 17145
- Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 7247 razy
- Płeć:
Post
autor: radagast » 07 sty 2017, 19:08
Tu jest za mało danych. Czy na pewno dobrze zapisałeś to zadanie ? Kąt między ramionami podstawy ma istotny wpływ na objętość ! Wydaje mi się ,że manipulując nim i nie zmieniająć podanych danych ( długości ramion i kąta nachylenia przekroju) można uzyskiwać różne wyniki.
-
kelly128
- Czasem tu bywam

- Posty: 105
- Rejestracja: 25 lip 2016, 09:06
- Lokalizacja: Kraków
- Otrzymane podziękowania: 46 razy
- Płeć:
Post
autor: kelly128 » 07 sty 2017, 19:31
Według tego co podał @inter wyszło mi, że
\(V= \frac{2 \sqrt{5} }{25}a^3tg \alpha \\ P_b= \frac{2}{5} a^2( \sqrt{5} +2)tg \alpha\)
-
radagast
- Guru

- Posty: 17145
- Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 7247 razy
- Płeć:
Post
autor: radagast » 07 sty 2017, 19:53
No to się nie upieram. Próbowałam udowodnić to co napisałam powyżej ale mi się nie udało. Więc może to nie jest prawda (rysunek też mi się nie udał

).
-
kelly128
- Czasem tu bywam

- Posty: 105
- Rejestracja: 25 lip 2016, 09:06
- Lokalizacja: Kraków
- Otrzymane podziękowania: 46 razy
- Płeć:
Post
autor: kelly128 » 07 sty 2017, 21:09
Chyba jednak @radagast - masz rację

, że coś z tym zadaniem nie tak.
Mnie jakieś rozwiązanie wyszło, ale to tylko dlatego, że się pomyliłam.
Według moich oznaczeń - do wzoru Herona powinnam wstawić 2b, a napisałam b.
Jak to próbowałam poprawić, to okazało się, że nic z tego nie wychodzi...
-
radagast
- Guru

- Posty: 17145
- Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 7247 razy
- Płeć:
Post
autor: radagast » 07 sty 2017, 23:51
Podzielę moimi kombinacjami na ten temat:
ScreenHunter_1747.jpg
czyżby czarny i czerwony graniastosłup musiały mieć taką samą objętość ?
Nie wykluczam , że tak jest ale udowodnić dziś nie potrafię

.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.