obrót bryły

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
angela128
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 227
Rejestracja: 07 wrz 2010, 18:32
Podziękowania: 91 razy

obrót bryły

Post autor: angela128 »

Trójkąt prostokątny równoramienny o przeciwprostokątnej równej 8 \(\sqrt{2}\) obraca się dookoła przeciwprostokątnej. Oblicz pole powierzchni i objętość otrzymanej bryły.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_1708.jpg
ScreenHunter_1708.jpg (10.96 KiB) Przejrzano 1214 razy
\(P_b=2\pi \cdot 4 \sqrt{2} \cdot 8=64\pi \sqrt{2}\)
\(V=2 \cdot \frac{1}{3} \pi \left( 4 \sqrt{2} \right)^2 \cdot 4 \sqrt{2} = \frac{2}{3}\pi \cdot 128 \sqrt{2} = \frac{256}{3}\pi \sqrt{2}\)
ODPOWIEDZ