Stożek i kula

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
angela128
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 227
Rejestracja: 07 wrz 2010, 18:32
Podziękowania: 91 razy

Stożek i kula

Post autor: angela128 »

W stożek, którego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym wpisano kulę. Oblicz stosunek objętości stożka do objętości kuli.
Proszę o informację skąd się co bierze.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_1706.jpg
ScreenHunter_1706.jpg (11.8 KiB) Przejrzano 1190 razy
ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego mamy :
\(3r= \frac{ 2R \sqrt{3} }{2} \So R=r \sqrt{3}\)
\(V_s= \frac{1}{3} \pi R^2 \cdot 3r=\frac{1}{3} \pi \cdot 3r^2 \cdot 3r=3\pi r^3\)
\(V_k= \frac{4}{3} \pi r^3\)

\(\frac{V_s}{V_k} = \frac{3 \pi r^2}{ \frac{4}{3} \pi r^3} = \frac{9}{4}\)
ODPOWIEDZ