Punkt P na powierzchni kuli połączono odcinkami z punktami A, B i C, które również również leżą na powierzchni tej kuli. Długości cięciw PA, PB i PC są takie same i równe promieniowi kuli, a każdy z kątów między tymi cięciwami ma miarę α. Oblicz cosα.
Sprawa wygląda tak : stwierdziłam, że punkty A,B,C i P tworzą ostrosłup prawidłowy trójkątny, o krawędziach bocznych o długości r (r−promień kuli) i krawędziach podstawy o długości x. Jednakże jak starałam się coś policzyć to się zerowało wszystko. Help
Kula
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Dana : \(R\) --promień kuli
Widzę parę stożków o wspólnej podstawie , wpisane w te kulę.
Tworząca pierwszego stożka ma długość \(R\)
Tworząca drugiego stożka to \(R \cdot \sqrt{3}\) .
Oznaczmy \(x\) - krawędź podstawy ostrosłupa \(\Delta\) - katnego , tego o którym piszesz.( on jest wpisany w ten dobry stożek o tworzacej \(R\)
wtedy z tw kosinusów jest \(x^2= 2R^2( 1- \cos \alpha )\)
robimy przekrój kuli płaszczyzną tak aby dało koło wielkie zawierające jedną tworzącą stożka : \(R\) i środek kuli
dostajemy deltoid o bokach : \(R,R \sqrt{3}\) i przekatnych : \(2R, 2 \cdot \frac{2}{3} \cdot \frac{x \sqrt{3} }{2}\)
z tw Ptolemeusza jest : \(R \cdot R \sqrt{3} + R \cdot R \sqrt{3}=2R \cdot 2 \cdot \frac{2}{3} \cdot \frac{x \sqrt{3} }{2}\)
stąd \(x=\frac{3}{2} \cdot R\)
podstawiając do \(x^2= 2R^2( 1- \cos \alpha )\) jest \(\frac{9}{8}R^2=R^2(1- \cos \alpha )\)
\(\cos \alpha =-\frac{1}{8}\)
..........................................................
ale pewny nie jestem , bo ...
Widzę parę stożków o wspólnej podstawie , wpisane w te kulę.
Tworząca pierwszego stożka ma długość \(R\)
Tworząca drugiego stożka to \(R \cdot \sqrt{3}\) .
Oznaczmy \(x\) - krawędź podstawy ostrosłupa \(\Delta\) - katnego , tego o którym piszesz.( on jest wpisany w ten dobry stożek o tworzacej \(R\)
wtedy z tw kosinusów jest \(x^2= 2R^2( 1- \cos \alpha )\)
robimy przekrój kuli płaszczyzną tak aby dało koło wielkie zawierające jedną tworzącą stożka : \(R\) i środek kuli
dostajemy deltoid o bokach : \(R,R \sqrt{3}\) i przekatnych : \(2R, 2 \cdot \frac{2}{3} \cdot \frac{x \sqrt{3} }{2}\)
z tw Ptolemeusza jest : \(R \cdot R \sqrt{3} + R \cdot R \sqrt{3}=2R \cdot 2 \cdot \frac{2}{3} \cdot \frac{x \sqrt{3} }{2}\)
stąd \(x=\frac{3}{2} \cdot R\)
podstawiając do \(x^2= 2R^2( 1- \cos \alpha )\) jest \(\frac{9}{8}R^2=R^2(1- \cos \alpha )\)
\(\cos \alpha =-\frac{1}{8}\)
..........................................................
ale pewny nie jestem , bo ...
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 04 gru 2016, 16:56