4 zadania objętość walca itp.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pomcio33
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 17 maja 2016, 16:04
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

4 zadania objętość walca itp.

Post autor: Pomcio33 »

Praca domowa. Takie zadanka ogarnia ktoś?
Dzięki za pomoc z góry.
Zadania na jedną odpowiedz chyba

Zad. 5
Przekrój osiowy walca jest kwadratem o przekątnej długości 8cm. Objętość tego walca jest równa:
a) \(64 \pi cm^{3}\)
b) \(32\sqrt{2 \pi } cm^{3}\)
c) \(16\sqrt{3 \pi } cm^{3}\)
d) \(128 \pi cm^{3}\)

Zad. 6
Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź podstawy ma długość 8cm, wynosi 192 \(cm^{3}\) . Wysokość tego graniastosłupa jest równa:
a) \(4 \sqrt{3} cm\)
b) \(8 \sqrt{2} cm\)
c) 6 cm
d) 10 cm

Zad. 7
Ostrosłup prosty sześciokątny ma:
a) 7 ścian
b) 6 wierzchołków
c) 7 krawędzi
d) 12 krawędzi bocznych

Zad. 8
Doświadczenie polega na trzykrotnym rzucie monetą. Prawdopodobieństwo wyrzucenia 3 orłów, pod warunkiem, że uzyskano nieparzystą liczbę orłów jest równe:
a) 1
b) \(\frac{1}{4}\)
c) \(\frac{1}{8}\)
d) \(\frac{1}{3}\)
ODPOWIEDZ