Oblicz objętość graniastosłupa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xOlkax
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 16 lis 2016, 16:25
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Oblicz objętość graniastosłupa

Post autor: xOlkax »

W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 4 cm. Oblicz objętość
graniastosłupa, jeżeli jego pole powierzchni bocznej jest równe sumie pól obu podstaw.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(P_p= \frac{16 \sqrt{3} }{4}=4 \sqrt{3}cm^2\)
\(P_b=12h=8 \sqrt{3} \So h= \frac{2}{3} \sqrt{3}cm\)
No to
\(V=4 \sqrt{3} \cdot \frac{2}{3} \sqrt{3} =8cm ^3\)
xOlkax
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 16 lis 2016, 16:25
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Post autor: xOlkax »

Dziękuję! :)
kres90
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 gru 2016, 10:17
Płeć:
Kontakt:

Post autor: kres90 »

Dziekuje również !
ODPOWIEDZ