trójkat

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
widelec123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 100
Rejestracja: 23 sty 2010, 14:11

trójkat

Post autor: widelec123 »

Jedna z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego ma długość a i jest cztery razy krótsza od przeciwprostokątnej. Oblicz objętość brył powstałej przez obrót tego trójkąta wokół najkrótszego boku.
Jeśli to możliwe to proszę o rysunek :D
liliputek1304
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 46
Rejestracja: 04 mar 2010, 21:06
Podziękowania: 2 razy

Post autor: liliputek1304 »

2 przyprostokatna =a pierwiastek z 15
powstanie stozek o promieniu a pierwiastek z 15 i wysokosci a
v=1/3*pi*h*r^2
v=1,=/3*pi*a*(a pierwiastek z 15)^2=5a^3*pi
widelec123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 100
Rejestracja: 23 sty 2010, 14:11

Post autor: widelec123 »

no i widzisz liliputku źle to zrobiłeś;]
liliputek1304
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 46
Rejestracja: 04 mar 2010, 21:06
Podziękowania: 2 razy

Post autor: liliputek1304 »

co teraz jest zle?
widelec123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 100
Rejestracja: 23 sty 2010, 14:11

Post autor: widelec123 »

szacun liliputek, pomylilem sie;]
ODPOWIEDZ