Walec

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolcia_16
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 02 mar 2010, 21:57

Walec

Post autor: karolcia_16 »

a)Srednica podstawy walca ma dlugosc 8cm.Pole powierzchni bocznej walca jest 4krotnie wieksze od pola jego podstawy.Obliczz objetosc walca
b)przekatna przekroju osiowego walca ma dlogosc 15cm i tworzy z jego podstawa kat \alpha .Oblicz objetosc tego walca jesli wiadomo ze cos \alpha =0,6
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
2r=8cm, r=4cm

\(2\pi\ rH=4\pi\ r^2\ /:2\pi\ r\\H=2r=8cm\)

Objętość walca:
\(V=\pi\ r^2H\\V=\pi\cdot4^2\cdot8=128\pi\ cm^3\)

b)
H- wysokość walca
r- promien podstawy walca

\(cos\alpha=\frac{2r}{15}\\2r=15\cdot0,6\\2r=9cm\\r=\frac{9}{2}cm\\(2r)^2+H^2=15^2\\H^2=225-81\\H^2=144\\H=12cm\)

Objętość walca:
\(V=\pi\ r^2H\\V=\pi\cdot(\frac{9}{2})^2\cdot12=\pi\cdot\frac{81}{4}\cdot12\\V=243\pi\ cm^3\)
ODPOWIEDZ