trapez równoramienny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
takamatematyka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 23 maja 2016, 10:47
Podziękowania: 22 razy
Płeć:

trapez równoramienny

Post autor: takamatematyka »

na trapezie równoramiennym ABCD w którym AB || CD opisano okrąg o ośrodku O. Wyznaczyć pole trapezu jesli jego wysokość wynosi h, zaś kąt BOC= x

Proszę o pomoc
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_1433.jpg
ScreenHunter_1433.jpg (11.89 KiB) Przejrzano 1596 razy
\(\frac{h}{ \frac{a+b}{2} }=\tg \frac{x}{2} \So \frac{a+b}{2}= \frac{h}{\tg \frac{x}{2} }\)
\(P=\frac{a+b}{2} \cdot h=\frac{h^2}{\tg \frac{x}{2} }=h^2\ctg \frac{x}{2}\)
ODPOWIEDZ