Graniastosłup trojkatny wpisany

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kubixon
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 04 mar 2010, 20:43

Graniastosłup trojkatny wpisany

Post autor: Kubixon »

W prawidłowy graniastosłup trójkątny wpisano walec w ten sposób, że okręgi ograniczające podstawy walca są wpisane w podstawy graniastosłupa. Oblicz pole powierzchni bocznej tego walca gdy każda krawędź graniastosłupa ma długość a.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(a\) - krawędź graniastosłupa i jednocześnie wysokość walca
\(r= \frac{1}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2}\) - promień podstawy walca
Pole ze wzoru
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Kubixon
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 04 mar 2010, 20:43

Post autor: Kubixon »

Dzieki Dzieki Dzieki :)
Kubixon
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 04 mar 2010, 20:43

Post autor: Kubixon »

Dzieki Dzieki Dzieki :)
ODPOWIEDZ