Pole powierzchni calkowitej walca

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolcia_16
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 02 mar 2010, 21:57

Pole powierzchni calkowitej walca

Post autor: karolcia_16 »

Jaki procent pola powierzchni calkowitej walca o promieniu podstawy 8cm i wysokosci 12cm stanowi pole jego powierzchni bocznej?
liliputek1304
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 46
Rejestracja: 04 mar 2010, 21:06
Podziękowania: 2 razy

Post autor: liliputek1304 »

pc=2*pi*8(8+12)=320pi
pb=2*pi*8*12=192pi

320pi-100%
192pi-x
x=192*100/320=60%
ODPOWIEDZ