Stereometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolcia_16
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 02 mar 2010, 21:57

Stereometria

Post autor: karolcia_16 »

Pole powierzchni bocznej walca jest rowne 48 \pi a jego objętość 9 \pi .Długość wyskokości walca
A.jest o 2 większaq od promienia jego podstawy
B.jest 2 razy mniejsza od promienia jego podstawy
C.jest o 2 mniejsza od promienia jego podstawy
D.jest 2 razy większa od promienia jego podstawy

Prosze o odpowiedź oparta rozwiązaniem ;)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(P_b=2 \pi rh=48 \pi\)
\(V=\pi r^2h=9 \pi\)

Rozwiązujesz układ równań
\(\{rh=24\\r^2h=9\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Hej, sprawdź treść zadania.

\(P_b=2\pi\ rH=48\pi\\rH=24\\V=\pi\ r^2H=9\pi\\r^2H=9\\\frac{r^2H}{rH}=\frac{9}{24}\\r=\frac{9}{24}\\r=\frac{3}{8}\\\frac{3}{8}H=24\\H=64\\\frac{H}{r}=\frac{512}{3}\)

Żadna odpowiedź tu nie pasuje.
ODPOWIEDZ