Mam pewien kłopot z zadaniem tej treści:
W stożek, którego przekrojem jest trójkąt równoboczny, wpisano walec o największej objętości. Udowodnij, że objętość tego walca jest równa objętości kuli wpisanej w ten stożek.
W odpowiedziach pojawia się zapis, że r należy (0,a), gdzie a to tworząca stożka, r to promień walca. Z funkcji tg obliczyłam wysokość walca \(\ h=\sqrt{3}( \frac{a}{2}-r)\)
Nie bardzo rozumiem skąd ta dziedzina. Proszę o pomoc
Walec wpisany w stożek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 18 mar 2016, 18:57
- Płeć:
Jeśli a to bok trójkąta (czyli tworząca oraz średnica podstawy stożka), r- promień podstawy walca, to podstawa walca zawarta jest w podstawie stożka (promień podstawy stożka to połowa boku trójkąta, czyli połowa a) i musi być spełniony warunek:
\(2r<a\ \ i\ \ r>0\)
czyli
\(r\in(0;\ \frac{a}{2})\)
H- wysokość walca (policzona dobrze)
\(H=\frac{\sqrt{3}}{2}(a-2r)\)
Objętość walca:
\(V_w=\pi r^2\cdot\frac{\sqrt{3}}{2}\pi(ar^2-2r^3)\)
\(V(r)=\frac{\sqrt{3}\pi}{2}(ar^2-2r^3)\\V'=\frac{\sqrt{3}\pi}{2}(2ar-6r^2)\\V'=0\\2r(a-3r)=0\\r>0\\a-3r=0\\r=\frac{1}{3}a\)
Dla \(0<r<\frac{1}{3}a\) jest \(V'(r)>0\), a dla \(\frac{1}{3}a<r<\frac{1}{2}a\) jest \(V'(r)<0\).
Czyli dla \(r=\frac{1}{3}a\) funkcja V(r) ma maksimum.
\(H=\frac{\sqrt{3}}{2}(a-\frac{2}{3}a)=\frac{\sqrt{3}}{6}a\)
Objętość walca:
\(V_w=\pi\cdot\frac{1}{9}a^2\cdot\frac{\sqrt{3}}{6}a=\frac{\sqrt{3}}{54}\pi a^3\)
R- promień kuli wpisanej w stożek (promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a.
\(R=\frac{1}{3}\cdot\frac{a\sqrt{3}}{2}=\frac{a\sqrt{3}}{6}\)
Objętość kuli:
\(V_k=\frac{4}{3}\pi\cdot(\frac{a\sqrt{3}}{6})^3=\frac{4}{3}\pi\cdot\frac{3\sqrt{3}a^3}{216}=\frac{\sqrt{3}}{54}\pi a^3\)
\(V_w=V_k\)
\(2r<a\ \ i\ \ r>0\)
czyli
\(r\in(0;\ \frac{a}{2})\)
H- wysokość walca (policzona dobrze)
\(H=\frac{\sqrt{3}}{2}(a-2r)\)
Objętość walca:
\(V_w=\pi r^2\cdot\frac{\sqrt{3}}{2}\pi(ar^2-2r^3)\)
\(V(r)=\frac{\sqrt{3}\pi}{2}(ar^2-2r^3)\\V'=\frac{\sqrt{3}\pi}{2}(2ar-6r^2)\\V'=0\\2r(a-3r)=0\\r>0\\a-3r=0\\r=\frac{1}{3}a\)
Dla \(0<r<\frac{1}{3}a\) jest \(V'(r)>0\), a dla \(\frac{1}{3}a<r<\frac{1}{2}a\) jest \(V'(r)<0\).
Czyli dla \(r=\frac{1}{3}a\) funkcja V(r) ma maksimum.
\(H=\frac{\sqrt{3}}{2}(a-\frac{2}{3}a)=\frac{\sqrt{3}}{6}a\)
Objętość walca:
\(V_w=\pi\cdot\frac{1}{9}a^2\cdot\frac{\sqrt{3}}{6}a=\frac{\sqrt{3}}{54}\pi a^3\)
R- promień kuli wpisanej w stożek (promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a.
\(R=\frac{1}{3}\cdot\frac{a\sqrt{3}}{2}=\frac{a\sqrt{3}}{6}\)
Objętość kuli:
\(V_k=\frac{4}{3}\pi\cdot(\frac{a\sqrt{3}}{6})^3=\frac{4}{3}\pi\cdot\frac{3\sqrt{3}a^3}{216}=\frac{\sqrt{3}}{54}\pi a^3\)
\(V_w=V_k\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 18 mar 2016, 18:57
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 12 kwie 2019, 20:45
Re:
[quote="irena"]Jeśli a to bok trójkąta (czyli tworząca oraz średnica podstawy stożka), r- promień podstawy walca, to podstawa walca zawarta jest w podstawie stożka (promień podstawy stożka to połowa boku trójkąta, czyli połowa a) i musi być spełniony warunek:
\(2r<a\ \ i\ \ r>0\)
czyli
\(r\in(0;\ \frac{a}{2})\)
H- wysokość walca (policzona dobrze)
\(H=\frac{\sqrt{3}}{2}(a-2r)\)
Objętość walca:
\(V_w=\pi r^2\cdot\frac{\sqrt{3}}{2}\pi(ar^2-2r^3)\)
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? Nie potrafię tego zrozumieć: wzór na Vw= \pi r^2*H i H walca jest równy \frac{ \sqrt{3} }{2} (a-2r). Dlaczego więc przy objęctości walca pojawia się (ar^2-2r^3)?
\(2r<a\ \ i\ \ r>0\)
czyli
\(r\in(0;\ \frac{a}{2})\)
H- wysokość walca (policzona dobrze)
\(H=\frac{\sqrt{3}}{2}(a-2r)\)
Objętość walca:
\(V_w=\pi r^2\cdot\frac{\sqrt{3}}{2}\pi(ar^2-2r^3)\)
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? Nie potrafię tego zrozumieć: wzór na Vw= \pi r^2*H i H walca jest równy \frac{ \sqrt{3} }{2} (a-2r). Dlaczego więc przy objęctości walca pojawia się (ar^2-2r^3)?
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 12 kwie 2019, 20:45