Odległość środka sfery od płaszczyzny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
la_colerique
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 29 lut 2016, 18:38
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Odległość środka sfery od płaszczyzny

Post autor: la_colerique »

Punkty A, B i C leżą na sferze o promieniu R w taki sposób, że |AB| = |BC| = 2|AC| = R. Wyznacz odległość środka sfery od płaszczyzny ABC.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ono jest uciążliwe rachunkowo ( to zadanie)
ScreenHunter_1279.jpg
ScreenHunter_1279.jpg (13.49 KiB) Przejrzano 1632 razy
Należy rozwiązać taki układ równań:
\(\begin{cases}r^2+x^2=R^2\\y^2+x^2=R^2- \frac{R^2}{16}\\(y+r)^2+ \frac{R^2}{16} =R^2 \end{cases}\)
(cztery razy Pitagoras)
Przy czym interesuje nas tylko \(x\).
ODPOWIEDZ