Ostrosłup o podstawie trójkąta prostokątnego równoramiennego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 25 mar 2016, 23:23
- Lokalizacja: Cape Verde
- Podziękowania: 36 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Ostrosłup o podstawie trójkąta prostokątnego równoramiennego
Podstawą ostrosłupa prostego ABCS jest trójkąt prostokątny równoramienny ABC, w którym przeciwprostokątna AC ma długość 2a(a>0). Każda krawędź boczna ma długość 3a. Oblicz objętość tego ostrosłupa
- wrobel93b
- Stały bywalec
- Posty: 674
- Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
- Lokalizacja: Stargard Szczeciński
- Otrzymane podziękowania: 363 razy
- Płeć:
Skoro podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny równoramienny i mają równe krawędzie, to spodkiem wysokości jest środek średnicy okręgu opisanego na podstawie, czyli w tym wypadku nasza przeciwprostokątna \(|AC|\).
Przyprostokątne podstawy w tym wypadku wynoszą: \(a\sqrt{2}\)
\(P_p = \frac{1}{2} a \cdot h = \frac{2a^2}{2} = a^2\)
Wysokość ostrosłupa to po prostu twierdzenie Pitagorasa:
\(H^2 + (\frac{2a}{2})^2 = (3a)^2\)
\(H^2 = 9a^2 - a^2, H > 0\)
\(H = \sqrt{8a^2} = 2\sqrt{2}a\)
\(V = \frac{1}{3} P_p \cdot H = \frac{1}{3} \cdot a^2 \cdot 2\sqrt{3}a = \frac{2\sqrt{2}}{3} a^3\)
Przyprostokątne podstawy w tym wypadku wynoszą: \(a\sqrt{2}\)
\(P_p = \frac{1}{2} a \cdot h = \frac{2a^2}{2} = a^2\)
Wysokość ostrosłupa to po prostu twierdzenie Pitagorasa:
\(H^2 + (\frac{2a}{2})^2 = (3a)^2\)
\(H^2 = 9a^2 - a^2, H > 0\)
\(H = \sqrt{8a^2} = 2\sqrt{2}a\)
\(V = \frac{1}{3} P_p \cdot H = \frac{1}{3} \cdot a^2 \cdot 2\sqrt{3}a = \frac{2\sqrt{2}}{3} a^3\)
Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
\(V = \frac{ \sqrt{77} }{9}a^3\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl