Kto pomoże w tych zadaniach??? Bardzo prosze!
1) znajdż długosc promienia podstawy walca, wiedząc że jego objetość jest rowna 5, a pole powieszchni całkowitej wynosi 13 \pi .
2)oblicz pole przekroju osiowego walca, wiedząc że przekątna jego przekroju osiowego ma długosc 10, a pole pow. bocznej jest równe 48 \pi .
3) kwadrat o boku długości \alpha obraca sie dookoła jednego z bokow. Oblicz pole powieszchni bocznej, całkowitej i objętosc powstałej po obrocie bryły.
WALEC
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
2.
Pole przekroju walca wynosi \(2\cdot\ rH\). Pole powierzchni bocznej wynosi \(2\pi\ rH=48\pi\). Jeśli podzielisz tę wielkość przez \(\pi\), to masz: \(2\cdot\ rH=48\).
3.
W tym walcu:
\(H=r=\alpha\\P_b=2\pi\ rH\\P_b=2\pi\cdot\alpha^2\\P_c=P_b+2P_p\\P_p=\pi\ r^2=\pi\cdot\alpha^2\\P_c=4\pi\alpha^2\\V=\pi\ r^2H=\pi\alpha^3\)
Pole przekroju walca wynosi \(2\cdot\ rH\). Pole powierzchni bocznej wynosi \(2\pi\ rH=48\pi\). Jeśli podzielisz tę wielkość przez \(\pi\), to masz: \(2\cdot\ rH=48\).
3.
W tym walcu:
\(H=r=\alpha\\P_b=2\pi\ rH\\P_b=2\pi\cdot\alpha^2\\P_c=P_b+2P_p\\P_p=\pi\ r^2=\pi\cdot\alpha^2\\P_c=4\pi\alpha^2\\V=\pi\ r^2H=\pi\alpha^3\)
\(r=?roca08 pisze:Kto pomoże w tych zadaniach??? Bardzo prosze!
1) znajdż długosc promienia podstawy walca, wiedząc że jego objetość jest rowna 5, a pole powieszchni całkowitej wynosi 13 \pi .
V=5
Pc=13 \pi
V= \pi r^2 \cdot H
Pc=2 \pi r ^2+2 \pi r \cdot H
\begin{cases}
5= \pi r^2 \cdot H
13 \pi=2 \pi r^2+2 \pi r \cdot H /:\pi
\end{cases}
\begin{cases}
5= \pi r^2 \cdot H
13=2r^2+2r \cdot H
\end{cases}
\frac{13}{5}=\frac{2r^2+2r \cdot H}{\pi r^2 \cdot H}
2,6=\frac{4r}{\pi} / \cdot \pi
4r= 2,6 \pi /:4
r= \frac{2,6 \pi}{4}\)