cosinus kąta między ścianami bocznymi ostrosłupa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pankleks1000
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2016, 23:23
Lokalizacja: Cape Verde
Podziękowania: 36 razy
Płeć:
Kontakt:

cosinus kąta między ścianami bocznymi ostrosłupa

Post autor: pankleks1000 »

Podstawą ostrosłupa ABCDS jest kwadrat ABCD. Krawęź boczna SD jest wysokością ostrosłupa, a jej długość jest trzy razy większa od długości krawędzi postawy. Oblicz cosinus kąta między ścianami ABS i CBS tego ostrosłupa.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(cos \alpha = \frac{1}{ \sqrt{1+3^2} } \approx 0,316\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ