Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Griks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 115
Rejestracja: 04 paź 2014, 18:42
Podziękowania: 82 razy
Płeć:

Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Griks »

zad. W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym poprowadzono przekrój płaszczyzną zawierającą krawędź podstawy i prostopadłą do przeciwległej krawędzi bocznej. Wiedząc, że kąt między dwiema sąsiednimi krawędziami bocznymi ma miarę \(2 \alpha\), gdzie \(\alpha \in (0^\circ , 45^\circ)\)
a) cosinus kąta \(\beta\) przy wierzchołku przekroju należącym do krawędzi bocznej (Odp.: \(cos \beta = \frac{cos2 \alpha }{2cos^2 \alpha}\))
b) cosinus kąta \(\gamma\) nachylenia płaszczyzny podstawy przekroju do płaszczyzny podstawy ostrosłupa (Odp.: \(cos \gamma = \frac{ \sqrt{3} }{3} \sqrt{4cos^2 \alpha - 1}\))
Awatar użytkownika
wrobel93b
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 674
Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Otrzymane podziękowania: 363 razy
Płeć:

Post autor: wrobel93b »

Najważniejszy w tym zadaniu jest rysunek, on pozwoli Ci zobrazować sobie wizję na temat tego zadania, jak będziesz miał problemy z jego realizacją, mogę jutro koło 17 Ci go podesłać.

Rozwiązanie już jest na forum:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=21&t=72381
Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.
Griks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 115
Rejestracja: 04 paź 2014, 18:42
Podziękowania: 82 razy
Płeć:

Post autor: Griks »

Mam wątpliwości co do podpunktu b) nie wiem jak otrzymać taki wynik jak w odpowiedzi, może to jest po prostu błąd w książce?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Dobrze, że zwróciłaś uwagę. Odpowiedź w podręczniku jest prawidłowa. To ja się pomyliłam na końcu, podstawiając k do równania. Zaraz poprawię.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Poprawione. Sprawdź, proszę. :)
ODPOWIEDZ