Przekrój sześcianu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Griks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 115
Rejestracja: 04 paź 2014, 18:42
Podziękowania: 82 razy
Płeć:

Przekrój sześcianu

Post autor: Griks »

zad. Przez przekątną podstawy sześcianu mającego krawędź od długości \(a\) poprowadzono płaszczyznę, która jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(60^\circ\). Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Odpowiedź według zbioru \(24(\sqrt{6} - 1)a\) a mi wychodzi \(\frac{2a^2(\sqrt{6} - 1)}{3}\). Proszę o pomoc.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Widać odp. w podręczniku jest błędna.
To się zdarza-niestety.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Griks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 115
Rejestracja: 04 paź 2014, 18:42
Podziękowania: 82 razy
Płeć:

Post autor: Griks »

Rozumiem, że moja odpowiedź jest poprawna?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Też mam taką.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Griks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 115
Rejestracja: 04 paź 2014, 18:42
Podziękowania: 82 razy
Płeć:

Post autor: Griks »

Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ