Ostrosłup Czworokątny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
skrzyp3x
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 31 mar 2016, 00:06
Płeć:

Ostrosłup Czworokątny

Post autor: skrzyp3x »

Podstawą ostrosłupa jest kwadrat o boku 3 cm, tangens kata nachylenia sciany bocznej do podstawy wynosi 24. Oblicz objętość bryły.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(tg \alpha =\frac{H}{0,5a}=24 \\
H=12a=12\cdot 3=36cm\)


\(V=\frac{1}{3}a^2 \cdot H = \frac{1}{3} \cdot 3^2 \cdot 36 =108 cm^3\)
skrzyp3x
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 31 mar 2016, 00:06
Płeć:

Post autor: skrzyp3x »

Dziekuje serdecznie.
ODPOWIEDZ