ostrosłup
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 738
- Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
- Podziękowania: 258 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
ostrosłup
Podstawą ostrosłupa jest romb, którego bok ma długość a.Wszystkie ściany boczne ostrosłupa są nachylone do płaszczyzny podstawy pod tym samym kątem. Pole jednej ściany bocznej wynosi P i jest dwa razy mniejsze od pola podstawy. Oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy i odległość spodka wysokości ostrosłupa od ściany bocznej.
h- wysokość ściany bocznej
p- wysokość rombu podstawy (równa średnicy okręgu wpisanego w romb)
Jeśli wszystkie ściany boczne nachylone są do podstawy pod tym samym kątem, to wysokości ścian bocznych są równe i spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu wpisanego w romb podstawy.
\(P=\frac{1}{2}ah=\frac{1}{2}ap\\p=h\)
Trójkąt utworzony przez wysokości dwóch przeciwległych ścian bocznych i wysokość podstawy to trójkąt równoboczny, więc ściany boczne nachylone są do podstawy pod kątem \(60^0\)
S- wierzchołek ostrosłupa
O- spodek wysokości ostrosłupa
SK- wysokość jednej ze ścian bocznych ostrosłupa
Trójkąt SOK to trójkąt prostokątny, w którym
\(|\angle SKO|=60^0\\|SK|=h\\|OK|=\frac{1}{2}p=\frac{1}{2}h\\|SO|=\frac{h\sqrt{3}}{2}\)
Z pola ściany bocznej:
\(P=\frac{1}{2}ah\\h=\frac{2P}{a}\)
\(|SO|=\frac{P\sqrt{3}}{a}\\|OK|=\frac{P}{a}\\|SK|=\frac{2P}{a}\)
Poprowadź wysokość OP trójkąta SKO na przeciwprostokątną SK.
|OP|=d - szukana odległość spodka wysokości od ściany bocznej
Z pola trójkąta SKO:
\(\frac{1}{2}\cdot\frac{P}{a}\cdot\frac{P\sqrt{3}}{a}=\frac{1}{2}\cdot\frac{2P}{a}\cdot d\\d=\frac{P\sqrt{3}}{2a}\)
p- wysokość rombu podstawy (równa średnicy okręgu wpisanego w romb)
Jeśli wszystkie ściany boczne nachylone są do podstawy pod tym samym kątem, to wysokości ścian bocznych są równe i spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu wpisanego w romb podstawy.
\(P=\frac{1}{2}ah=\frac{1}{2}ap\\p=h\)
Trójkąt utworzony przez wysokości dwóch przeciwległych ścian bocznych i wysokość podstawy to trójkąt równoboczny, więc ściany boczne nachylone są do podstawy pod kątem \(60^0\)
S- wierzchołek ostrosłupa
O- spodek wysokości ostrosłupa
SK- wysokość jednej ze ścian bocznych ostrosłupa
Trójkąt SOK to trójkąt prostokątny, w którym
\(|\angle SKO|=60^0\\|SK|=h\\|OK|=\frac{1}{2}p=\frac{1}{2}h\\|SO|=\frac{h\sqrt{3}}{2}\)
Z pola ściany bocznej:
\(P=\frac{1}{2}ah\\h=\frac{2P}{a}\)
\(|SO|=\frac{P\sqrt{3}}{a}\\|OK|=\frac{P}{a}\\|SK|=\frac{2P}{a}\)
Poprowadź wysokość OP trójkąta SKO na przeciwprostokątną SK.
|OP|=d - szukana odległość spodka wysokości od ściany bocznej
Z pola trójkąta SKO:
\(\frac{1}{2}\cdot\frac{P}{a}\cdot\frac{P\sqrt{3}}{a}=\frac{1}{2}\cdot\frac{2P}{a}\cdot d\\d=\frac{P\sqrt{3}}{2a}\)