Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paszka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 mar 2016, 22:26
Płeć:

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: paszka »

Witam serdecznie, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania :wink:


Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości równej 9 cm,
jeśli: a) cosinus kąta między wysokością tego ostrosłupa a wysokością ściany bocznej jest równy 0,9.
b) długość krawędzi bocznej wynosi 11 cm.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

a)
ScreenHunter_1201.jpg
ScreenHunter_1201.jpg (11.66 KiB) Przejrzano 1562 razy
\(\cos \alpha =0,9 \So h=10\)
\(\cos \alpha =0,9 \So \sin \alpha = \frac{ \sqrt{19} }{10} \So a=2 \sqrt{19}\)
już masz wszystko . Policz sobie.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

b)
ScreenHunter_1204.jpg
ScreenHunter_1204.jpg (11.97 KiB) Przejrzano 1560 razy
\(\frac{d}{2} = \sqrt{11^2-9^2}=2 \sqrt{10} \So a=4 \sqrt{5}\)
\(h= \sqrt{9^2+ \left( 4 \sqrt{5} \right) ^2}= \sqrt{161}\)
I znów masz wszystko. Policz sobie .
ODPOWIEDZ